Gooi en Eemlander - Binnenland
 
23-07-2014 02:33

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama en premier Mark Rutte vinden dat Rusland harder aangepakt moet worden, als het doorgaat met het steunen van gewelddadige separatisten in Oekraïne. Dat maakte het Witte Huis woensdag bekend, nadat de politici elkaar dinsdag telefonisch hadden gesproken.

23-07-2014 01:01

WASHINGTON - De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat het neerschieten van het Malaysia Airlines-vliegtuig boven Oekraïne waarschijnlijk een vergissing is geweest van pro-Russische separatisten. De Amerikanen hebben geen aanwijzingen voor rechtstreekse Russische betrokkenheid, meldden Amerikaanse media.

22-07-2014 23:40

Vlaggen gaan halfstok, klokken worden geluid en Nederland zwijgt een minuut. Woensdag is een dag van nationale rouw, om zo stil te staan bij de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne van vorige week donderdag.

22-07-2014 22:43

Tijdens de minuut stilte die woensdag wordt gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp, zullen er op Schiphol geen vliegtuigen starten of landen. Dat liet een woordvoerster van de verkeersleiding dinsdagavond weten.

22-07-2014 22:39

UTRECHT - De snelwegen A2 en A27 worden woensdagmiddag gedeeltelijk afgesloten wanneer de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden overgebracht van Eindhoven naar Hilversum. „Om een vlotte en waardige doorgang te garanderen, worden de snelwegen A2 en A27 tijdens het passeren van de colonne afgesloten voor het overige verkeer. Enkele kilometers voor en na de colonne maakt de politie de weg vrij”, liet Rijkswaterstaat dinsdagavond weten.

22-07-2014 22:38

UTRECHT - De snelwegen A2 en A27 worden woensdagmiddag gedeeltelijk afgesloten wanneer de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden overgebracht van Eindhoven naar Hilversum.

22-07-2014 22:03

CHARKOV - Een Nederlands militair vliegtuig met aan boord de lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, vertrekt woensdag om 10.00 uur Nederlandse tijd uit Charkov. Dat is 11.00 uur lokale tijd, aldus de landelijke eenheid van de politie dinsdagavond.

22-07-2014 21:58

WENEN - Op de plek van de vliegramp in Oekraïne zijn nog menselijke resten aanwezig. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dinsdag gemeld.

22-07-2014 21:54

Premier Mark Rutte heeft dinsdag telefoongesprekken gevoerd met de presidenten van Oekraïne, Rusland en de Verenigde Staten over onafhankelijk onderzoek op de plek waar het toestel van Malaysia Airlines donderdag neerstortte. Rutte belde daarover met Vladimir Poetin, Barack Obama en Petro Porosjenko, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagavond bekend.

ROCKANJE - Een explosie en een daaropvolgende brand hebben dinsdagavond een restaurant in Rockanje in de as gelegd. Het dak is volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio ingestort. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

22-07-2014 20:38

WASHINGTON - De Verenigde Staten geven later dinsdag informatie vrij over de omstandigheden waaronder de Boeing van Malaysia Airlines is neergehaald boven Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse regering bekendgemaakt.

22-07-2014 20:08

Bij een speciale gebedsdienst voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zullen woensdag ook grote televisieschermen buiten de kerk staan en kunnen mensen op een speciale plaats bloemen leggen. De christelijke omroepen KRO-NCRV, EO, IKON en RKK maakten dinsdag meer bekend over het programma van de eerder al aangekondigde dienst in de Sint Joriskerk in Amersfoort.

22-07-2014 20:07

Nederland heeft woensdag een dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Zo’n dag komt zelden voor in ons land. De laatste keer was in 1962, na de dood van de voormalige koningin Wilhelmina. Op de dag dat zij werd bijgezet in Delft, waren er geen toneelvoorstellingen en sportwedstrijden en mocht muziek alleen zacht worden gespeeld.

DEN HAAG - Woensdag is een dag van nationale rouw in Nederland. Dan worden de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgevlogen. Ze komen aan op vliegbasis Eindhoven. Daar zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher bij aanwezig. Na de landing wordt er 1 minuut stilte in acht genomen. ,,Iedereen kan zich hierbij aansluiten'', meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

23-07-2014 01:15

CHARKOV - De twee vliegtuigen die woensdag de eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp vanuit Oekraïne naar Nederland overbrengen, zullen ongeveer 50 lijkkisten vervoeren. Dat heeft een woordvoerster van het Nederlandse forensisch team in Charkov gezegd.

22-07-2014 23:55

SCHIPHOL - Tijdens de minuut stilte die woensdag wordt gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp, zullen er op Schiphol geen vliegtuigen starten of landen. Dat liet een woordvoerster van de verkeersleiding dinsdagavond weten. Een woordvoerster van ProRail zei dat de treinen om veiligheidsredenen niet stil kunnen staan.

22-07-2014 23:34

KIEV - De twee zwarte dozen van het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines zijn in het bezit van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De raad nam de recorders in ontvangst op het vliegveld van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dinsdagavond gemeld.

Bloemenzee bij vertrekhal 3 op Schiphol steeds groter. Foto: Michel van Bergen
22-07-2014 22:33

SCHIPHOL - De bloemenzee bij vertrekhal 3 op Schiphol wordt steeds groter. Steeds meer mensen tekenen het condoleanceregister en leggen bloemen neer na aanleiding van de crash van vlucht MH17 van Maleisië Airlines in de Oekraïne.

22-07-2014 22:06

HILVERSUM - De publieke omroepen passen woensdag hun programmering aan vanwege de nationale dag van rouw. De hele dag is er geen reclame te zien op Nederland 1, 2 en 3, Radio 1, 2, 3FM, Radio 4, 5 en 6 en FunX. Wanneer de vliegtuigen met de eerste slachtoffers landen in Eindhoven, schakelen alle tv- en radiozenders live over. Dat heeft de publieke omroep dinsdagavond bekendgemaakt.

22-07-2014 22:04

EINDHOVEN/DEN HAAG - Het eerste Nederlandse militaire vliegtuig dat lichamen zal ophalen in Charkov, is dinsdagavond vanaf Eindhoven vertrokken naar Oekraïne. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

22-07-2014 21:48

De vlaggen hangen woensdag, op de dag van nationale rouw, halfstok op gemeentelijke gebouwen in Amsterdam en Den Haag. Dat hebben de gemeenten dinsdagavond laten weten. Wat Rotterdam doet, is nog niet bekend.

22-07-2014 20:59

Golfer Maarten Lafeber heeft het challengertoernooi in Charkov in september doorgestreept in zijn agenda. Hij vindt het schandalig dat de organisatie van de Europese Tour dit evenement nog niet heeft geannuleerd na de vliegramp boven Oekraïne. Lafeber roept de directie van het golfcircuit op om het toernooi zo snel mogelijk alsnog te schrappen.

22-07-2014 20:50

RIJSWIJK - De politie begeleidt vanaf woensdag de transporten van stoffelijke overschotten van de omgekomen passagiers van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines. Dat meldde de politie dinsdagavond.

Het debat in de Tweede Kamer, woensdag, over de vliegtuigramp in Oekraïne is uitgesteld, nu woensdag is uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gezegd.

22-07-2014 19:53

DEN HAAG - Twee militaire vliegtuigen met daarin lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne komen naar verwachting woensdag rond 16.00 uur aan in Eindhoven. Dat liet het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdagavond weten.

22-07-2014 19:36

Woensdag is een dag van nationale rouw in Nederland. Dan worden de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgevlogen. Ze komen aan op vliegbasis Eindhoven. Daar zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher bij aanwezig. Na de landing wordt er 1 minuut stilte in acht genomen. „Iedereen kan zich hierbij aansluiten”, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

22-07-2014 19:15

CHARKOV - Een team van Interpol is in Charkov begonnen met de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de internationale politiedienst dinsdag gemeld.

AMSTELVEEN - Een KLM-vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv van dinsdagavond gaat niet door vanwege de onduidelijke veiligheidssituatie bij de stad in Israël. Dat liet een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij weten.Stelling

Sancties mogen euro’s kosten

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ‘sluit geen enkele sanctie tegen Rusland uit’, zei hij in Brussel tijdens een persconferentie. Ook economische sancties niet. Dat is nogal wat, want de import uit Rusland was in 2012 zo’n 20 miljard euro waard (vooral gas en olie) en de export had een waarde van 7 miljard (machines, chemie, landbouwproducten, levensmiddelen). Timmermans heeft gelijk. Onze waardigheid staat op het spel. Daarom: grenzen dicht voor Russische waren! We laten ons niet voor onze handel vernederen. Sancties mogen ons best een paar euro’s kosten.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
21-07-2014 07:00 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!