Gooi en Eemlander - Binnenland
 
27-01-2015 21:12

BERKEL EN RODENRIJS - De kogels waarmee de onschuldige ggz-directeur Rob Zweekhorst werd vermoord, waren waarschijnlijk bedoeld voor iemand die moest boeten voor het verloren gaan van een lading drugs met een waarde van miljoenen euro's. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

27-01-2015 18:43

DEN HAAG - De Nederlandse regering heeft geen geld klaarliggen voor een reddingsplan voor KLM als de luchtvaartmaatschappij of de combinatie Air France-KLM failliet zou gaan. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

27-01-2015 17:37

DEN HAAG - Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) laat een uitgebreid onderzoek doen naar de opvattingen van Turkse jongeren. Aanleiding is een peiling van Motivaction van eind vorig jaar, waaruit bleek dat veel Turkse jongeren in Nederland sympathie hebben voor jihadstrijders en de terreurbeweging IS. Asscher heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

27-01-2015 16:23

Het Openbaar Ministerie (OM) mag de strafvervolging van een 48-jarige man uit Purmerend, verdacht van cocaïnehandel, doorzetten. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald.

27-01-2015 16:04

DEN HAAG - KLM blijft op de vluchten naar Japen over Noord-Korea vliegen. Volgens de luchtvaartmaatschappij is er geen sprake van een onaanvaardbaar risico, maar wordt wel elke keer opnieuw de afweging gemaakt of het veilig genoeg is.

27-01-2015 16:04

DEN HAAG - Scholieren op mbo's en in het voortgezet onderwijs moeten vanaf volgend jaar een rekentoets maken om een diploma te kunnen halen. Met de steun van de PvdA kan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs rekenen op een meerderheid in de Tweede kamer.

27-01-2015 14:32

GRONINGEN - De aardbevingsschade aan kerken door de gaswinning in Groningen loopt in de miljoenen euro's. Dat zegt Jur Bekooy van de Stichting Oude Groninger Kerken dinsdagavond bij de EO op Radio 5. Volgens de bouwkundige bedraagt de schade per kerk tussen de 1 tot 1,5 ton. In totaal gaat het om zestig beschadigde kerken.

27-01-2015 14:12

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen hebben omgerekend 2,5 miljoen euro verdiend aan de transporten van joden naar Kamp Westerbork en de Duitse grens. Voor elke rit stuurde het spoorbedrijf een factuur naar de nazi’s en als die niet op tijd betaalden, volgde een aanmaning. In totaal stuurde de NS dertig rekeningen.

27-01-2015 14:10

AMSTERDAM - 'Syriëganger' Omar H. is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 1,5 jaar cel. Volgens het gerechtshof in Den Haag wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad, deed hij mee aan een training voor terrorisme en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

AMSTERDAM - Tien auto's zijn dinsdag betrokken bij een aanrijding op de snelweg A10 bij Amsterdam. Het ongeluk gebeurde rond tien over elf ter hoogte van de afslag Overamstel. Volgens de politie is er een traumahelikopter ingezet. Over gewonden is nog niets bekend.

27-01-2015 10:39

DEN HAAG - Nederland mag de Russische hacker Vladimir Drinkman uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de rechter in Den Haag dinsdag bepaald.

27-01-2015 10:26

SCHIPHOL - Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage, is ziek. Het voor dinsdag geplande verhoor van Ros in de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank op Schiphol is daarom geschrapt.

27-01-2015 08:38

MAASTRICHT - Alberto T. hoort dinsdag of en welke straf hij krijgt voor de martelmoord op politie-infiltrant Guido Kosterman in Maastricht. Tegen hem is twintig jaar geëist.

RIJSWIJK - Facebook en Instagram hebben dinsdag te maken gehad met een wereldwijde storing. In een reactie laat Facebook weten dat de problemen ontstonden door een verandering in de systemen.

27-01-2015 18:46

OSWIECIM - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Mark Rutte hebben dinsdagmiddag een kaars geplaatst op de gedenksteen voor de Nederlandse slachtoffers van het voormalige nazi- concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Ze deden dat in gezelschap van Ernst Verduin, de officiële vertegenwoordiger van de Nederlandse overlevenden van het kamp die zelf in 1943 in Auschwitz terecht kwam.

27-01-2015 18:32

DEN HAAG - ,,De geschiedenis is op deze stilmakende plek tastbaar. Het blijft nauwelijks te bevatten hoe miljoenen onschuldige mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz en andere vernietigingskampen op de meest afschuwelijke wijze zijn vermoord.''

27-01-2015 16:24

MAASTRICHT - Alberto T. is dinsdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 24 jaar cel voor de moord op de vermeende politie-infiltrant Guido Kosterman in december 2012 in Maastricht. De zaak stond bekend als de loodsmoord.

27-01-2015 15:54

IJMUIDEN - De twee jongens (14 en 16) die een 15-jarig meisje mishandelden op Plein 1945 in IJmuiden, zijn veroordeeld tot werkstraffen van 80 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

27-01-2015 15:31

AMSTERDAM - Door de veroordeling van 'Syriëganger’ Omar H. dinsdag in hoger beroep, kan het Openbaar Ministerie veel sneller optreden bij een terroristische dreiging. Dat benadrukt woordvoerder Charles Wiegant na de uitspraak.

27-01-2015 14:59

DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vindt het heel goed dat het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt wat er mogelijk mis is gegaan in de zaak van de verdachte van de moord op oud-minister Els Borst. Daarvoor is een brede commissie in het leven geroepen waarin ook deskundigen zitten die niet bij het OM werken.

Karel Beckmans Opinie
27-01-2015 11:56

Is het oorlog op het fietspad? Vergelijk je het probleem van de verschillende snelheden op de vaak te smalle Nederlandse fietspaden en fietsstroken met al die andere ellende in de wereld - door oorlog en terreur - dan gaat het natuurlijk nergens om. Toch verdient elke misstand een oplossing. Zo ook het verschijnsel van toenemende onveiligheid op het fietspad.

Ingrid Ramaan Opinie
27-01-2015 11:53

'Afgrijselijk' en 'om kotsmisselijk van te worden'. Zo beoordeelden minister Schippers en landbouwstaatssecretaris Dijksma de dagen- tot wekenlange martelgang die paarden in Noord- en Zuid-Amerika doormaken om geslacht te worden voor de Nederlandse consument. Toch ontraadde Dijksma recentelijk bij het Kamerdebat bijna alle moties waarover dinsdag wordt gestemd.

27-01-2015 10:48

VELP - De kopers staan in de rij voor de drie dierenparken van Zodiac Zoos. Het bedrijf is maandag failliet verklaard en sindsdien staat de telefoon bij curator Piet Gunning roodgloeiend, zei hij dinsdagmorgen. Voor Dierenpark Wissel in Epe (Gelderland) zijn al gesprekken gaande met twee serieuze kandidaten, aldus Gunning.

SIDDEBUREN - Eerst een personenauto en daarna gleden dinsdagochtend achter elkaar de te hulp geschoten brandweerwagen en ambulancewagen in de sloot bij Siddeburen. Vijf personen moesten met licht letsel naar het ziekenhuis.

27-01-2015 08:03

AMSTERDAM - Wie op 18 maart wil gaan stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen, maar nog geen idee heeft op welke partij, kan voor advies de komende maanden weer terecht op een flink aantal sites.

27-01-2015 07:28

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil met Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, spreken over het besluit van de Europese Centrale Bank om staatsleningen op te kopen bij banken. VVD en PvdA steunen CDA-leider Sybrand Buma die dinsdag aankondigde dat hij de nodige vragen heeft voor Knot.

27-01-2015 06:44

AMSTERDAM - De snelweg A10 bij Amsterdam is dinsdagochtend bij knooppunt De Nieuwe Meer korte afgesloten geweest. Op de binnenring gebeurde een ongeluk met twee vrachtwagens en een personenauto. De schade viel uiteindelijk mee.

ISTANBUL - De Turkse politie heeft zes verdachten aangehouden in verband met de liquidatie van de Nederlands-Turkse Ali Akgün uit Alkmaar, meldt CNN Türk, de lokale vestiging van de wereldwijde nieuwszender.


Stelling

Neem van iedereen DNA af

De 38-jarige Bart van U. wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van oud-minister Els Borst. Hij is in beeld gekomen door een DNA-match. De laatste jaren zijn vaker verdachten van ernstige misdrijven aangehouden dankzij een match met DNA dat in het bezit was van justitie. De trefkans zou aanzienlijk toenemen wanneer justitie over het DNA van alle Nederlanders zou beschikken. Daar is niets mis mee. Tenslotte hebben we er ook geen probleem mee een vingerafdruk af te geven om een paspoort te krijgen.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Marianne Alderliesten
Gynaecoloog
26-01-2015 00:00 Vraag & antwoord

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Als een zwangerschap zonder problemen verloopt en de moeder gezond is, mag zij altijd zelf kiezen. Wie medische zorg graag nabij heeft, maar ook een huiselijke sfeer wenst, kan kiezen voor een bevalcentrum, bijvoorbeeld Bevalcentrum Parteanz van het Zaans Medisch Centrum. Marianne Alderliesten is gynaecoloog in dit ziekenhuis en beantwoordt deze week drie vragen over dit onderwerp.

Lees verder!