Gooi en Eemlander - Binnenland
 
23-04-2014 17:50

ROTTERDAM - De politiekorpsen van Rotterdam en Amsterdam bundelen de krachten om de Ajax-supporters op te sporen die afgelopen zondag in De Kuip verantwoordelijk waren voor het vuurwerkincident en de vernielingen in het Rotterdamse voetbalstadion. De politie maakte woensdag bekend dat beide korpsen een gezamenlijk onderzoek zijn gestart onder leiding van het Openbaar Ministerie.

23-04-2014 17:25

DEN HAAG - De Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Makkum is woensdag aangekomen in de Oostzee. Het schip, dat dinsdag uit Kiel was vertrokken, zal deel uitmaken van een NAVO-vloot. Die zal vanwege de oplopende spanning in Oekraïne haar aanwezigheid tonen door te oefenen bij de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

23-04-2014 16:37

VOLKEL - Twee Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zijn woensdag in actie gekomen omdat twee Russische militaire vliegtuigen het Nederlandse luchtruim dreigden binnen te vliegen. De Nederlanders hoefden de toestellen uiteindelijk niet te onderscheppen, omdat de Russen aan de rand van het gebied afweken en op dat moment al werden begeleid door Britse straaljagers.

23-04-2014 16:03

UTRECHT - Op dit moment is er een milde griepepidemie in Nederland. Het is de tweede epidemie van dit jaar, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Eerder leek er heel weinig griep te zijn, maar het gezondheidsinstituut corrigeerde vorige week de cijfers.

23-04-2014 15:39

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam hoeft de verkoop van softdrugs op de Wallen niet te gedogen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door coffeeshophouders.

23-04-2014 13:48

DEN HAAG - De VVD ziet ,,vooralsnog'' niets in het plan om het treinkaartje in de spits duurder te maken. ,,Dat is een klap in het gezicht van de treinreiziger die al in overvolle treinen zit'', reageerde woensdag het Tweede Kamerlid Betty de Boer van de regeringspartij. Ook coalitiepartner PvdA lijkt nog niet overtuigd. Tweede Kamerlid Duco Hoogland: ,,Als het autogebruik daardoor toeneemt, vraag ik me af of het een goed idee is.''

23-04-2014 10:50

ZOETERMEER - Twee jihadgangers uit Nederland hebben vorig jaar zelfmoordaanslagen gepleegd. Een deed dat in Irak met een rugzak op een burgerdoel. De ander pleegde een zelfmoordaanslag met een autobom in Syrie. Dat liet minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag weten tijden de presentatie van het jaarverslag van de geheime dient AIVD.

23-04-2014 10:42

DEN HAAG - De toestemming die het Dolfinarium in Harderwijk in 2011 kreeg om orka Morgan naar Tenerife over te brengen, was terecht. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

23-04-2014 10:39

ZOETERMEER - Nederland is net als andere met name Europese landen de laatste jaren zwaar getroffen door digitale spionage. Nederland is extra kwetsbaar voor digitale aanvallen door de hoogwaardige ICT-infrastructuur hier. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2013 van de geheime dienst AIVD dat woensdagochtend is gepresenteerd.

DEN HAAG - De bevolking van Nederland groeide vorig jaar met 50.000 inwoners en die wonen bijna allemaal in de 30 grootste gemeenten. Er wonen nu ruim 16,8 miljoen mensen in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeiden de vier grote steden in 2013 met 23.000 inwoners.

23-04-2014 08:15

RIJSWIJK - PVV'er Stephan Jansen verlaat per direct de fractie van zijn partij in de provincie Zuid-Holland. In een brief aan zijn fractiegenoten die woensdag is gepubliceerd in de Volkskrant geeft hij als voornaamste reden voor zijn vertrek dat de PVV zichzelf buitenspel heeft gezet. ,,De recente Marokkanen-uitspraken van onze politiek leider, de heer Wilders, hebben ervoor gezorgd dat onze partij nimmer meer serieus zal worden genomen''.

23-04-2014 08:01

RIJSWIJK - Ongeveer een kwart van de mensen waarvan de politie weet dat zij lid zijn van omstreden motorclubs, staat eveneens bekend als een veelpleger. Bovendien heeft ongeveer 80 procent van de leden een strafblad, zo liet een woordvoerder van de politie woensdag weten na berichtgeving in de Volkskrant.

23-04-2014 07:24

DEN HAAG - In Nederland rijden relatief veel energiezuinige auto's rond, maar die hebben de CO2-uitstoot niet zoveel laten dalen als verwacht. Door de belastingkorting op 'groene' auto's zijn namelijk iets meer auto's verkocht en de voertuigen blijken in de praktijk minder zuinig dan op papier, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving.

DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen kunnen straks een veel hogere boete krijgen als het bedrijf slecht presteert. De maximale geldstraf gaat omhoog van 2,75 miljoen euro naar 6,5 miljoen euro per jaar. Als de NS het echter aanzienlijk beter doet dan afgesproken, kan de vervoerder een beloning van maximaal 10 miljoen euro krijgen.

23-04-2014 17:27

ROTTERDAM - Het wordt bijna onmogelijk om de Ajax-fans die zich afgelopen zondag in De Kuip in Rotterdam schuldig maakten aan vandalisme, veroordeeld te krijgen. Dat komt omdat zij zichzelf onherkenbaar hadden gemaakt. Het enkele feit dat via het kaartsysteem is te achterhalen wie voor welke stoel een ticket had, is ,,volstrekt onvoldoende’’ om verdachten veroordeeld te krijgen, zegt Theo de Roos, emeritus-hoogleraar strafrecht woensdag.

23-04-2014 16:39

GRONINGEN - De politie heeft een 37-jarige man uit Groningen aangehouden die verdacht wordt van een bommelding vorige week dinsdag bij de rechtbank in die plaats. Na de melding werden de rechtbank en enkele woningen in de omgeving ontruimd.

23-04-2014 16:19

RIJSWIJK - Het eerste twitterspreekuur woensdag van de geheime dienst AIVD inspireerde heel wat twitteraars tot het plaatsen van hilarische opmerkingen en flauwe grappen en soms ook serieuze vragen. Tot die conclusie komt de AIVD na het ontvangen van bijna 2000 tweets naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag.

23-04-2014 12:19

ARNHEM - Twee mannen uit Ede en Arnhem worden ervan verdacht een zwaan te hebben onthoofd. Het zwaar mishandelde dier werd zondag in Arnhem dood gevonden door voorbijgangers.

23-04-2014 11:52

LEEUWARDEN - Alasam S., de man die verdacht wordt van de dubbele moord in Baflo, moet worden onderworpen aan een DNA-onderzoek. Dat heeft de advocaat van de 28-jarige man woensdag aan het gerechtshof in Leeuwarden gevraagd. Dit onderzoek moet uitwijzen of S. genetisch gevoelig is voor paroxetine, het medicijn dat er volgens de verdediging voor zorgde dat hij in psychotische staat twee moorden pleegde.

23-04-2014 11:51

UTRECHT - De televisieuitzending van Opsporing Verzocht over de twee vermiste Nederlandse vrouwen in Panama heeft 12 nieuwe tips opgeleverd. Dat meldt een woordvoerder van de politie woensdag.

23-04-2014 09:50

DEN HAAG - De 'bevriende' oppositiefracties houden in het begrotingsoverleg met het kabinet en de coalitie vast aan hun wensen voor extra uitgaven. ChristenUnie en SGP willen meer geld voor defensie, ontwikkelingssamenwerking en justitie. Ook willen ze, net als D66 en regeringspartij PvdA, dat er volgend jaar een lastenverlichting komt voor de lagere inkomens.

23-04-2014 09:19

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat elk jaar een lijst publiceren van ambassades en internationale organisaties waarvan het personeel zich ernstig heeft misdragen of de verkeersboetes niet betaalt. Ook wil het departement vaker de diplomatieke onschendbaarheid laten intrekken van buitenlandse diplomaten die in ons land flink over de schreef zijn gegaan. Daardoor kan het Openbaar Ministerie hen vervolgen.

23-04-2014 08:44

DEN HAAG - Om verwarring over de maximumsnelheid te voorkomen, zal om de kilometer op de kleine hectometerbordjes langs de snelweg de maximumsnelheid worden aangeven. Dat heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

ZEIST - De Koningsspelen voor basisscholieren zullen waarschijnlijk droog verlopen. Komende vrijdag is het tot in de middag droog, daarna volgen er buien, zo verwacht weeronline.nl.

23-04-2014 06:55

 Ruim 80 procent van de leden van omstreden motorclubs heeft een strafblad. Bijna 30 procent van de bij de politie bekende ’outlawbikers’ staan te boek als veelplegers. Zij hebben meer dan tien veroordelingen.

23-04-2014 06:51

DEN HAAG - In de spits met de trein reizen, wordt mogelijk duurder. Het tarief mag in de piekuren met maximaal 10 procent omhoog, zo bevestigt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) in een interview in het AD. Een trajectkaart mag 6 procent duurder worden.

23-04-2014 06:32

DEN HAAG - De NS wil de treinkaartjes in de spits duurder maken. Voor een enkeltje kan de prijs maximaal 10 procent stijgen. Daar staat tegenover dat de kaartjes in de daluren goedkoper moeten worden.

DEN HAAG - PVV'er Stephan Jansen, lid van de Provinciale Staten in Zuid-Holland en de rechterhand van Geert Wilders, stapt op. Hij maakt woensdag zijn aftreden bekend. Voor hem was Wilders’ uitspraak over ’minder Marokkanen’ de druppel.

Stelling

Prijsstijging spits-treinkaartje slechte zaak

NS wil de treinkaartjes in de spits duurder maken. Voor een enkeltje kan de prijs dan maximaal 10 procent stijgen. De hogere prijzen moeten ervoor zorgen dat meer mensen buiten de spits reizen, zodat de passagiersstroom wordt uitgesmeerd over de hele dag. Een prijsstijging in de spits is een slechte zaak. Forensen hebben door het beleid van hun werkgever vaak geen andere keuze dan reizen in de spits en zouden daar niet voor gestraft moeten worden.

Stelling