Gooi en Eemlander - Binnenland
 
29-07-2014 22:10

KIEV - De pro-Russische separatisten hebben dinsdag tegengesproken dat zij hebben gedreigd de OVSE de toegang te ontzeggen tot de plaats waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort. In een verklaring onderstrepen zij dat zij al lang "effectief" samenwerken met de OVSE-missie.

29-07-2014 20:37

MONTREAL - De internationale organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO laat onderzoeken hoe informatie over de veiligheid van het luchtverkeer beter kan worden verzameld en gedeeld. De VN-organisatie zal een commissie instellen die dat gaat onderzoeken, liet zij dinsdag na een vergadering in de Canadese stad Montreal weten.

29-07-2014 19:34

KIEV - Ondanks een flinke portie frustratie geven de Nederlandse experts niet op en proberen woensdagochtend opnieuw de rampplek van vlucht MH17 te bereiken. Dat benadrukt hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg dinsdagavond.

29-07-2014 19:08

DEN HAAG - De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hadden geen informatie over mogelijke gevaren boven Oost-Oekraïne voor luchtvaartmaatschappijen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei dinsdag in debat met de Tweede Kamer dat ,,er geen indicaties zijn dat onze diensten informatie hadden die ze hadden kunnen doorgeven''. Luchtvaartmaatschappijen die daar al niet meer vlogen, maakten een eigen afweging, aldus de minister.

 
Video's 
29-07-2014 18:42

DEN HAAG - Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is ervan overtuigd dat de huidige aanpak van de nasleep van de vliegramp in Oekraïne ondanks alle risico's en tegenslagen de meeste kans op succes biedt. ,,Het is geen wanhoopsdaad van het kabinet'', zei hij dinsdag aan het einde van het debat in de Tweede Kamer.

29-07-2014 18:13

KIEV - Het onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17 in Oekraïne vordert snel. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) streeft ernaar de voorlopige bevindingen binnen een maand klaar te hebben. Dan worden de conclusies hiervan openbaar gemaakt, laat Wim van der Weegen van de OVV dinsdag in Kiev aan het ANP weten.

29-07-2014 17:15

DONETSK - Drie flats in de Oekraïense 'rebellenhoofdstad' Donetsk zijn dinsdagmiddag geraakt door granaten. Daarbij is een bewoner om het leven gekomen. De granaten waren waarschijnlijk bestemd voor het hoofdkwartier van de separatisten, een paar 100 meter verderop. Bewoners zeggen dat het Oekraïense regeringsleger de gebouwen heeft beschoten.

29-07-2014 16:57

DEN BOSCH - Een medewerker van een sociale werkplaats in Den Bosch is geschorst, omdat hij mogelijk degene is die op Facebook een kwetsende opmerking had gemaakt over de vliegramp in Oekraïne. Dat meldde de Brabantse hoofdstad dinsdag.

29-07-2014 16:55

DEN HAAG - Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Nederlandse marechaussees en politiemensen handvuurwapens gaan dragen in Oekraïne. Behalve de Oekraïense autoriteiten moeten ook de pro-Russische separatisten in het rampgebied ermee akkoord gaan.

GERKESKLOOSTER - De bluswerkzaamheden bij een brand in een loods van de melkfabriek van Friesland Campina in Gerkesklooster gaan nog een aantal dagen duren. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer in Friesland dinsdag laten weten.

29-07-2014 15:32

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft nogal wat vragen voor het kabinet over de rel met Hugo Carvajal, de voormalig beoogd consul van Venezuela op Aruba. Hij werd daar op verzoek van de Verenigde Staten opgepakt in verband met mogelijke drugshandel. Venezuela ontstak daarop in toorn. Den Haag bepaalde dat de man onschendbaar was en stuurde daarmee aan op zijn vrijlating. Daarover zijn de Amerikanen diep teleurgesteld. Carvajal heeft inmiddels als ongewenst persoon de aftocht geblazen uit Aruba.

29-07-2014 15:23

DEN HAAG - De hele Tweede Kamer steunt de aanpak van het kabinet om nu eerst te proberen de resterende stoffelijke resten op de rampplek in Oekraïne en de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te bergen. Vrijwel alle fracties begrijpen het besluit van het kabinet om er geen militairen heen te sturen om het rampgebied veilig te stellen, omdat de risico's van zo'n militaire missie te groot zijn.

29-07-2014 14:55

DEN HAAG - Ook de Tweede Kamer eist dat Oekraïne ervoor zorgt dat de gevechten op en rond de rampplek stoppen zodat forensisch experts en marechaussees de resterende stoffelijke resten van slachtoffers kunnen bergen. Diverse partijen willen weten wat de toezegginen van Oekraïne aan Nederland over een staakt-het-vuren in het gebied waard zijn, nu de internationale teams niet bij de crashsite kunnen komen omdat het door gevechten tussen het regeringsleger en pro-Russische separatisten te gevaarlijk is.

DEN HAAG - De fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn dinsdag achter gesloten deuren bijgepraat over de stand van zaken rond de vliegramp in Oekraïne. Dat zei Tweede Kamerlid Angelien Eijsink, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, dinsdag aan het begin van het debat over de nasleep van de ramp.

29-07-2014 22:09

WASHINGTON - De Verenigde Staten voeren de economische sancties tegen Rusland stevig op. In navolging van de EU staakt de VS de export naar Rusland van goederen en technologie voor de olie- en gassector en worden Russische staatsbanken van de financiële markt afgesneden. Dat maakte de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag bekend.

29-07-2014 20:31

KIEV - Het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg heeft er toch vertrouwen in dat zijn team woensdagmorgen een nieuwe poging kan wagen om bij de rampplek te komen. Hij zei dat onder meer in reactie op het dreigement van de separatisten in Oekraïne, om de OVSE bij de rampplek te weren. De separatisten zouden de OVSE partijdig vinden.

29-07-2014 19:11

KIEV - Rebellen in Oost-Oekraïne overwegen naar eigen zeggen de OVSE de toegang te ontzeggen tot de plaats waar 17 juli een Maleisisch verkeersvliegtuig is neergestort. Ze schrijven in een e-mail dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de belangen van de Verenigde Staten en Oekraïne dient.

29-07-2014 17:52

DEN HAAG - Waar en wanneer is nog onbekend, maar minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil dat er een nationale herdenking komt van de vliegtuigramp in Oost-Oekraïne. Opstelten gaf dat dinsdag aan in een debat met de Tweede Kamer over de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines dat 17 juli werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 195 Nederlanders, kwamen daarbij om.

29-07-2014 17:33

MOSKOU - Rusland en de Verenigde Staten hebben dinsdag beklemtoond dat gevechten rond de plek in Oost-Oekraïne waar 17 juli een Maleisisch verkeersvliegtuig met 298 mensen aan boord neerstortte, moeten stoppen. De Russische minister Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry waren het hier dinsdag in een telefoongesprek roerend over eens. Ze wezen op een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN die een internationaal onderzoek op de rampplek eist.

29-07-2014 17:19

DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie roept juristen op zich niet op te dringen aan nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Hij deed dat dinsdag in een debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de tragedie.

29-07-2014 16:31

KIEV - Het Oekraïense leger probeert nog altijd de plaats Snizjne te veroveren op de separatisten. Dat heeft luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de Oekraïense veiligheidsraad dinsdag gezegd. Vanuit Snizjne zou op 17 juli een luchtdoelraket zijn afgevuurd op het vliegtuig van Malaysia Airlines, waardoor alle 298 inzittenden om het leven kwamen.

29-07-2014 16:27

DEN HAAG - De Oekraïense president Petro Porosjenko is bereid alle medewerking te verlenen zodat Nederlandse onderzoekers de weg kunnen gebruiken naar de plek waar het toestel van Malaysia Airlines crashte. Dat heeft hij dinsdagmiddag in een telefoongesprek met premier Mark Rutte toegezegd.

29-07-2014 15:47

DEN HAAG - Het aantal Nederlandse slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is opgelopen tot 195. Dinsdag werd vastgesteld dat er een meisje van nog geen twee jaar met een dubbele nationaliteit onder de doden is.

DEN HAAG - De Maleisische minister-president Najib Razak is donderdag in Den Haag om met premier Mark Rutte te praten over de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Bij het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines kwamen ook mensen uit Maleisië om. Razak zal onder meer het condoleanceregister voor de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp tekenen, meldt de RVD.

29-07-2014 14:11

WILLEMSTAD - Loterijbaas Robbie dos Santos is dinsdagmorgen opgepakt op Curaçao . Hij is verdachte in een onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op politicus Helmin Wiels. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM).

29-07-2014 14:03

DEN HAAG - De Nederlandse ambassade in Tripoli is sinds dinsdagochtend gesloten. De vijf medewerkers die daar nog aan het werk waren, komen via Tunesië terug naar Nederland. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd naar aanleiding van een bericht van NRC Handelsblad.

29-07-2014 13:01

BLOEMENDAAL - Burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal is in opspraak geraakt. In tv-reportages van RTV Noord Holland en EenVandaag is hij beschuldigd van intimidatie, machtsmisbruik, oplichting, maffiapraktijken en beïnvloeding van de lokale pers.

DEN HAAG - Het verdrag met Oekraïne dat het dragen van handwapens door politiemensen en marechaussees in dat land mogelijk maakt, behoeft niet de goedkeuring van de Staten-Generaal. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.Stelling

Niet aanpappen met de buren

Meester Frank Visser - de Rijdende Rechter - heeft al menig burenruzie moeten beslechten. Zijn advies om ruzie met de buren te voorkomen is de onderlinge band niet te stevig aan te halen. De ideale burenband is volgens de rijdende Rechter gestoeld op vriendelijkheid maar geen vertrouwelijkheid. ,,Vrienden vertellen elkaar alles en nemen elkaar in vertrouwen. Dat moet je met je buren niet doen, dat is heel gevaarlijk’’, aldus Visser. Het is beter niet te stevig aan te pappen met de buren.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
22-07-2014 16:05 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!